Ingegneria genetica verde

The application of genetic engineering to plant breeding (so-called “green genetic engineering”) has been the subject of controversial debate for many years. Which benefits and risks would be linked to the cultivation of genetically modified crops in Switzerland? How should research and cultivation be regulated? Which ethical questions have to be considered? The Forum for Genetic Research promotes fact-based dialogue based on science. 

(B. Senger, Universität Zürich)
(B. Senger, Universität Zürich)
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(B. Senger, Universität Zürich)
(B. Senger, Universität Zürich)

Current productions

For several years, the Forum for Genetic Research has been intensively engaged with the topic of genetic and molecular methods for plant breeding and the benefits and risks of genetically modified crops for Swiss agriculture. Below you will find an overview of our projects in this field.
We also run a thematic portal on green genetic engineering.

Plusieurs gènes de résistances provenant de variétés sauvages ont été introduits dans les plantes de pommes de terres saines. Grâce à ce procédé, contrairement aux plantes non modifiées (à droite), elles seront immunisées durablement contre cette maladie végétale.
  • 30.11.2016

Le mildiou de la pomme de terre – des solutions nouvelles à un vieux problème

Le mildiou est la maladie la plus nuisible pour les cultures de pommes de terre. Quelles sont les nouvelles méthodes de lutte que la recherche peut offrir ? Comment les différentes approches peuvent-elles être combinées pour une protection durable ?
Factsheet «New plant breeding techniques for Swiss agriculture – significant potential, uncertain future»
  • 2016

Factsheet «New plant breeding techniques for Swiss agriculture – significant potential, uncertain future»

The genetic makeup of plants can be modified precisely by means of new breeding techniques. Typically, these changes could also occur naturally and, in the process, no genetic material that is unrelated to the species remains in the plant. The techniques significantly broaden the possibilities for plant breeding, thereby potentially helping to make Swiss agriculture more environmentally friendly, economically viable and ultimately more sustainable.1 As some varieties developed by using the new breeding techniques already exist and new ones are expected to follow shortly, it is imperative to determine whether or not plants engineered by means of these new techniques are subject to the Gene Technology Act. From a natural scientific point of view, there is no reason for a strict regulation of plants bred in this fashion.
Agroinfiltration bei Tabak. Foto: Christoph Lüthi, Forum Genforschung
  • 20.02.2015

Nouvelles méthodes de sélection des plantes – utilités et défis

Le congrès a fait un tour d’horizon de l’importance et des pratiques de la sélection des plantes. Au centre des discussions se trouvaient les nouvelles méthodes basées sur la biologie moléculaire et le génie génétique. Le potentiel, tout comme les questions liées à la sécurité et à la régulation, ont été présentés et discutés par différents experts.
Factsheet: Le piante geneticamente modificate e il loro significato per l'agricoltura svizzera (2013)
  • 2013

Le piante geneticamente modificate e il loro significato per l’agricoltura svizzera

L’agricoltura svizzera deve aumentare la produzione, man­tenendo la stessa qualità e diminuendo l’impatto ambien­tale rispetto al passato. Per raggiungere questi obiettivi posti dalla politica agraria, è importante poter usufruire dei nuovi metodi e delle nuove tecnologie agricole. La se­lezione e la coltivazione di piante geneticamente modifica­te potrebbero contribuire al raggiungimento degli obiettivi agrari posti. Il loro utilizzo nella ricerca e nella produzione di alimenti è attualmente ostacolato da direttive legisla­tive.
Rapporto: Le piante geneticamente modificate ed il loro significato per un’agricoltura sostenibile in Svizzera (2013)
  • 2013

Le piante geneticamente modificate ed il loro significato per un’agricoltura sostenibile in Svizzera

Alcune piante geneticamente modificate (piante GM) potrebbero contribuire ad un’agricoltura svizzera di raccolto particolarmente abbondante e nel contempo rispettosa dell’ambiente. Questo viene dimo- strato nel presente rapporto redatto dal gruppo Accademie svizzere delle scienze. Questo lavoro si rial- laccia al programma nazionale di ricerca PNR 59 nel quale viene assodato come la coltivazione di piante GM non rappresenti alcun rischio ambientale che sia superiore al rischio associato alle coltiva- zioni tradizionali. Nella coltivazione tradizionale vengono incrociate specie esistenti e selezionate (mescolando quindi il loro DNA) finché le piante discendenti mostrano le combinazioni desiderate di caratteristiche. Con i metodi dell’ingegneria genetica vengono modificati in maniera mirata alcuni segmenti del DNA della pianta ospite, introducendo elementi genetici della stessa o di altre specie.

Completed work

An overview of earlier publications and activities on the topic of green genetic engineering. Further information is also available on our thematic portal on green genetic engineering.

Events

New plant breeding techniques - potential and challenges (in German)
January 27th 2015, UniS, Bern
In collaboration with the Federal Office for the Environment (FOEV) and the Federal Office for Agriculture (FOAG)

Green genetic engineering for sustainable agriculture (in German)
March 27th 2013, Hotel Ador, Bern
In collaboration with the "Platform Biology" and supported by the Swiss Academies of Arts and Sciences.

Publications